Etiketler

2 Ekim 2017 Pazartesi

TEZHİP KURSU VE DETAYLARI

herkese merhabalar

bu yazımda öncelikle "tezhip nedir?" "tezhip nasıl yapılır?" "tezhip malzemeleri nelerdir?" gibi konularda açıklama yapmaya çalışıcam. merak edenleri yazının devamına alalım:)




TEZHİP NEDİR?

tezhip kelime anlamı olarak yaldızlama, bezeme, süsleme anlamlarına gelmektedir. çok eski bir Türk-İslam sanatıdır ancak; islamiyet öncesinde de yapıldığı bilinmektedir. özellikle islami eserlerin kenarlarını süslemek için altın ile yapılan bir sanattır. Kuran-ı Kerim' de sayfa kenarlarında gördüğünüz o ince, zarif süslemelerin hepsi tezhiptir. HAT sanatı ile iç içe diyebileceğimiz tezhip, Osmanlı zamanında oldukça popülerdi ve çok değerli müzehhiplerin yaptığı eserler günümüze kadar gelmiştir.ayrıca son zamanlarda belediyelerin açtığı ücretsiz kurslarda da tezhip sanatına yer verilmesi günümüzde de oldukça fazla ilgi görmesini sağlamıştır.


TEZHİP KURSU

ben de 2014 yılında bir arkadaşım aracılığı ile bu sanata ilgi duydum ve bir kursa başvurdum. öncelikle tezhip ve resim birbirine karıştırılmamalı. güzel resim yapan biri güzel tezhip yapamayabilir. tezhip çok daha ince detaylarla yapılır. tezhip sanatını icra edenlere de "müzehhip" denir.


ben belediyenin ücretsiz açtığı kurslardan birini tercih etmiştim. kursta oldukça ayrıntılı ve bence temel olarak gayet yeterli bilgiler aldık. öyle ki kursta yaptığım ilk tezhip tablomu hatırı sayılır bir paraya da satmıştım. fiyatı yazının sonunda söyliyim:)


kursta öncelikle basit yaprak çizimi ile başlıyorsunuz. yapraklar düzgün olmaya başlayınca da "penç", "hatayi" gibi çiçek çizimleri başlıyor. oldukça eğlenceli bir süreç. ancak sabır da istiyor. bir keresinde hocamıza şu soruyu sormuştum; "tezhip yetenek mi yoksa çok çalışmak mı ister?". cevap "çok çalışmak" olmuştu. yetenek önemli ancak çizim çalışarak geliştirilebilecek bir şey.


ilk yılın sonunda bir tablo çıkarılabilecek seviyeye ulaşıyorsunuz. ancak bu müzehhiplik uzun bir yol.3-4 senelik bir eğitimi göze alıyorsunuz size "ihtisas merkezleri"ni öneririm.eğer baktınız bu işte iyisiniz ve devam etmek istiyorsunuz o zaman ücretsiz ya da çok uygun fiyatlara eğitim veren ihtisas merkezlerine başvurun derim. neticede bir tezhip diplomanız olur ve evde de çalışarak gayet düzenli ve yeterli bir gelir sahibi olabilirsiniz.


TEZHİP MALZEMELERİ

tezhip malzemeleri kalitelerine göre değişmekle beraber 2014 yılında yaklaşık 200-300 TL civarındaydı. tezhip boyaları, özel fırçaları,ezilmiş altını derken epey fazla miktar tutuyor. ancak bu ilk alışverişte geçerli bir rakam elbette. her tabloda ayrıca almıyorsunuz. öyle ki tezhip boyalarını ömür boyu kullansanız zor biter herhalde:)

gelelim malum noktaya.tezhip tablosunu sade tezhip olarak yapabileceğiniz gibi herhangi bir hat yazısının çevresine de yapabilirsiniz. ben "HİÇ" yazılı bir hattın çevresine yapmıştım. ve satılan tablom da buydu.ben 1 senelik eğitim sonucunda 2 adet tablo çıkardım.1 tanesini hediye ettim diğerini de sattım. sattığım tablom ilk yaptığımdı. ayrıca da pek parlak bir öğrenci olmadığımı da eklemek isterim:) fiyatı bana göre paha biçilemezdi ancak somut konuşursak 500 TL' ye satıldı. o anki heyecanla bunu kabul etmiştim ama şimdiki aklım olsa asla satmazdım. kim bilir şimdi hangi evlerde benim "pembe hiçim"....

iyi çalışmalar...
not: görseller alıntıdır.
By bana göre modaysa

7 yorum:

  1. Çok güzeller maşallah. ellerine sağlık
    Blogunu takibe aldım.Banada beklerim sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Oldukça sabır isteyen bir sanat...ne güzel kendinizi bu yönde geliştirmeniz. Bu değerli miraslarimiz yasatilmali... tebrik ediyorum

    YanıtlaSil
  3. Bunu öğrendiğim o kadar iyi oldu ki kum sanatını yapmak istiyordum buaralar ama bunada biranda merak sardım. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim yorumunuz için. eğer başlarsanız da başarılar☺

      Sil
    2. Teşekkür ederim 🤗

      Sil