Etiketler

8 Aralık 2016 Perşembe

GENEL KÜLTÜR : OSMANLI PADİŞAHLARI HACCA NEDEN GİDEMİYORLARDI? HACCA GİDEMEYEN OSMANLI PADİŞAHLARI MEKKE'YE NE GÖNDERİYORLARDI?

Osmanlı padişahları neden hacca gitmiyorlardı? sorusunu oldukça fazla duymuşuzdur. tarihçilerin de bu konuda epey açıklamaları mevcut. peki bu kadar dinine bağlı olan Osmanlı padişahları neden hacca gitmemişlerdi?




öncelikle yaşadığımız yüzyılı değil Osmanlı zamanlarını düşünerek bu konuda fikir yürütebiliriz. Osmanlı Devleti' nde padişahların hacca gitmemelerinin asıl sebebi payitahtı boş bırakmamak idi. öyle ki bazen aylar süren hac yolculukları oldukça güvensiz de olabiliyordu. devletin bekası ve genişlemenin devamı açısından padişahın milletinin ordusunun başında her an bulunması gerekliydi. ayrıca yolculuk esnasında padişahın güvenliği de tam olarak sağlanamazdı. Osmanlı hanedanından sadece Cem Sultan hacca gitmiştir. 

Osmanlı padişahları hacca gidemediler ancak her sene vekil olarak belirli kişileri hacca gönderiyorlardı. hacca gidemeyen padişahlar hac kafilesiyle beraber kesilmiş saçlarını gönderiyorlardı. saçları Peygamber Efendimiz ( sav)' in kabrinin yakınlarına gömülüyordu.



kaynaklar: habertürk, sabah
By bana göre modaysa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder